МІНЛИВІСТЬ ЯКІСНОГО СКЛАДУ ОРГАНІЧНОЇ ЧАСТИНИ ЛУЧНО-ЧОРНОЗЕМНОГО ҐРУНТУ ЗА РІЗНИХ СИСТЕМ УДОБРЕННЯ - Панасенко, О. С.; Усата, Р. Ю. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Досліджено вміст загального гумусу і якісний склад органічної частини ґрунту, а саме уміст власне гумусових речовин і уміст детриту в лучно-чорноземному ґрунті за різних систем удобрення. На підставі проведених досліджень встановлено, що органо-мінеральна система удобрення сприятливіша для збільшення вмісту загального гумусу в лучно- чорноземному ґрунті. Застосування лише органічних добрив підвищує уміст гумусу переважно у верхньому шарі ґрунту.Мінеральна система удобрення діє на утворення і накопичення загального гумусу дещо гірше, але на більшу глибину.Уміст такого компоненту, як детрит, що є основою для стійкості структурних макроагрегатів чорноземних ґрунтів, за органо-мінеральних систем удобрення має найвищі показники, при чому, чим більша кількість органічних і мінеральних добрив, тим краще показники вмісту детриту у складі органічної частини ґрунту. Це стосується не тільки шару ґрунту 0-10 см , але й усієї досліджуваної товщі ґрунту. Застосування на лучно-чорноземних ґрунтах лише органічних або мінеральних добрив призводить до накопичення власне гумусових речовин і детриту в меншій кількості.Склад різних компонентів органічної частини ґрунту за різного способу удобрення змінюється, що суттєво впливає на багатство елементами мінерального живлення та оструктурення ґрунту, а також на регулювання поживного, водного, повітряного та теплового режимів.