АГРОФІЗИЧНІ ПОКАЗНИКИ ЧОРНОЗЕМУ ТИПОВОГО ЗА РІЗНИХ СИСТЕМ УДОБРЕНЬ - Чередниченко, І. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
У статті висвітлено дослідження агрофізичних показників чорнозему типового в умовах різних систем удобрення Лівобережного Лісостепу України. Метою досліджень є вивчення впливу тривалого застосування різних систем удобрення ґрунту на структурно - агрегатний стан та щільність складення чорнозему типового середньосуглинкового.Установлено, що агрофізичні показники чорнозему типового середньосуглинкового, залежно від різних систем удобрення зазнають значних варіацій. Найбільш оптимальні агрофізичні показники характерні для чорноземів типових за органічної та сидеральної системи удобрення та під багаторічними травами, поліпшується структурний стан ґрунту, зменшується вміст пилуватої і брилистої фракцій разом з цим підвищується вміст водостійких агрегатів.У той же час, за мінеральної системи структурний стан ґрунту погіршується - зменшується вміст агрономічно цінних агрегатів, знижується коефіцієнт структурності та водостійкість агрегатів, призводить до ущільнення орного шару, але найбільшого ущільнення зазнає підорний горизонт, в результаті формування плужної підошви.