ВИЯВЛЕННЯ МОЖЛИВОГО АПОМІКСИСУ У ЧЕРЕШНІ, ВИШНІ ТА ЇХ ГІБРИДІВ - Івануса, В. Я.; Савіна, О. І. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Стаття присвячена проведенню дослідження здатності черешні, вишні та дюків до самоплідності і прояву явища апоміксису. Ці культури в більшості випадків є перехреснозапильними, що створює труднощі при закладанні саду і промисловому їх вирощуванні. Для виявлення можливості апоміксису використовувались індивідуальні ізолятори із агроволокна. У результаті дослідження було отримано високий рівень прояву апоміксису у дюків - 43,6%. Вишня деревоподібна і кущоподібна виявились умовно самозапильними - 2,1 і 5,8% відповідно. А черешня повністю не здатна до самоплідності. У такому випадку, високий рівень самоплідності у дюків дає можливість зробити виробництво їх плодів більш рентабельним, оскільки це зменшує труднощі при підборі сортів-запилювачів, врахуванні строків цвітіння і дозрівання плодів, а також виключає вплив несприятливих кліматичних умов в період цвітіння. Крім того, дюки є більш морозостійкими, ніж інші сорти черешні, що значно збільшує промислову зону їх вирощування.