ВПЛИВ СХЕМИ САДІННЯ НА ЗБЕРЕЖЕНІСТЬ ЯГІД СУНИЦІ - Заморська, І. Л. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
У статті представлені результати дослідження фізичних показників якості, втрат маси та виходу товарної продукції ягід суниці сортів Полка та Пегас упродовж холодильного зберігання залежно від схеми садіння за їх вирощування: стрічковою 80+25х35 см (контроль) та смугою шириною 90 см. Ягоди зберігали протягом восьми діб за температури 0 ± 1°С і відносної вологості повітря 90-95%. Встановлено, що середня маса ягід, вирощених за схемою 80+25х35 см на 3,3-3,6 г, а об'єм на 3,8-5,7 см3 перевищили аналогічні показники ягід вирощених смугою. Густина ягід, вирощених смугою була на 6,5-13,8% більшою проти контролю. Втрати маси суниці через вісім діб зберігання склали 5,7-7,7%, причому, у ягід вирощених стрічковою схемою садіння вони були вищими на 0,8-1,4%.Ягоди суниці, що вирощені смугою мають на 3,4 та 15,0 % вищий вихід товарної продукції, проти вирощених за стрічковою схемою. Розмір технічного браку у вказаних варіантах досліду складав 30,4-30,5%, проти 33,8-45,5% на контролі.