ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ГІБРИДІВ БУРЯКІВ ЦУКРОВИХ ЗАЛЕЖНО ВІД АГРОТЕХНОЛОГІЧНИХ ЗАХОДІВ - Карпук, Л. М. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Стаття присвячена теоретичному узагальненню і вирішенню наукової проблеми - підвищення продуктивності буряків цукрових шляхом застосування комплексу агротехнологічних заходів вирощування, направлених на забезпечення максимальної урожайності коренеплодів.На підставі проведених всебічних експериментальних досліджень та одержаних результатів не встановлено суттєвої різниці з інтенсивності появи сходів залежно від гібридів як вітчизняного, так і зарубіжного походження і відповідно - не було істотної різниці з польової схожості насіння. Динаміка інтенсивності появи сходів та польова схожість насіння вплинули на формування густоти рослин буряків цукрових.За умов рівномірного розміщення рослин гібридів буряків цукрових у рядку та повним використанням комплексу агротехнологічних заходів формується оптимальна площа живлення рослин, що сприяє правильному формуванню коренеплодів та потужної листкової маси, і в кінцевому результаті позначається на їх продуктивності.Комплексний дослід, який включав два високопродуктивних гібрид Український ЧС 72 - вітчизняного та Леопард - зарубіжного походження, оптимальну густоту рослин до збирання - 100-110 тис./га та дворазове позакореневе підживлення на фоні основного удобрення - у фазу змикання листків у рядку + фазу змикання листків у міжряддях (136 днів від сівби) підтвердив високу ефективність заходів, що вивчали.