ВРОЖАЙНІСТЬ ЗЕРНА ЯЧМЕНЮ ЯРОГО ЗА ТРИВАЛОГО ЗАСТОСУВАННЯ ДОБРИВ У ПОЛЬОВІЙ СІВОЗМІНІ - Господаренко, Г. М.; Стасінєвич, О. Ю.; Прокопенко, Е. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Проаналізовано вплив тривалого застосування різних норм добрив і систем удобрення в польовій сівозміні, а також інших чинників на врожайність ячменю ярого. Обґрунтовано та доведено істотний вплив зміни параметрів показників родючості ґрунту під впливом удобрення і сівозміни на рівень і динаміку врожайності ячменю ярого.На основі проведених досліджень розроблено основні лінійні моделі впливу добрив за різні періоди проведення досліду на врожайність ячменю ярого. Математичний аналіз даних урожайності ячменю ярого у досліді за різних варіантів удобрення показав, що за низьких норм добрив (N45P45K45) не вдається її підтримувати на постійному рівні, хоч вона була вищою порівняно з ділянками без добрив. У варіантах досліду з високими дозами добрив з часом відмічено зменшення середньорічного приросту врожайності, що в першу чергу можна пояснити підвищенням вмісту в ґрунті рухомих форм елементів живлення і оптимальним забезпеченням ними рослин. Тобто поживний режим ґрунту вже не є лімітуючим чинником формування врожаю ячменю ярого. Подальше його підвищення можливе за рахунок такого чинника, як сорт.