АНАТОМІЧНА БУДОВА РОСЛИН СОІ ЗА ІНТЕГРОВАНОГО ЗАСТОСУВАННЯ ГЕРБІЦИДУ ІЗ РІСТСТИМУЛЮВАЛЬНИМИ ПРЕПАРАТАМИ - Грицаєнко, З. М.; Івасюк, Ю. І. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Представлено результати досліджень з вивчення д ії різних норм гербіциду Фабіан (90, 100 і 110 г/га), способів застосування регулятора росту рослин Регоплант (250 мл/т - передпосівна обробка насіння, 50 мл/га - обприскування посівів) та мікробіологічного препарату Ризобофіт (передпосівна обробка насіння - 100 мл/т) на формування анатомічної будови рослин сої. Встановлено, що обробка рослин гербіцидом Фабіан як окремо, так і сумісно з рістрегулятором зумовлює зменшення кількості клітин епідермісу поверхні листка, але при цьому об'єм цих клітин значно збільшується. Досліджено, що передпосівна обробка насіння рістстимулювальними препаратами послаблює негативний вплив гербіциду на рослини сої, що відбувається як за рахунок стимулювальних властивостей препаратів, так і в результаті покращення азотного живлення з боку мікробіологічного препарату, що в цілому сприяє формуванню мезоморфного типу листкового апарату посівів сої.