БІОЛОГІЧНЕ І ПОМОЛОГІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ФОРМ ЧЕРЕШНІ В УМОВИ НАХЧИВАНСЬКОЇ АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ - Багіров, О. Р. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
У дослідницькій роботі дана оцінка біологічним та помологічним характеристикам 9 інтордукованих сортів та 16 форм черешні, що вирощуються в Нахчіванській Автономній Республіці. При простеженні фаз виявлено залежність цвітіння від кліматичних умов, а дозрівання від генотипічних характеристик. Досліджувані форми черешні за періодами дозрівання були поділені на три групи: скоростиглі (31,3%), середньостиглі (56,2%) та пізньостиглі (12,5%). Форми черешні Ордубад-7, Андамідж-4, Котам-6, Андамідж-12, Нюс-Нюс-7, Нюс-Нюс-18, Дірнис-5, Кюкю-4 відзначилися високими помологічними показниками.