ТОВАРНИЙ СТАН ПЛОДІВ БАКЛАЖАНА, ПЕРЦЮ СОЛОДКОГО ТА ПОМІДОРА ЗА УМОВ КОРОТКОСТРОКОВОГО ЗБЕРІГАННЯ - Осокіна, Н. М.; Костецька, К. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Стаття присвячена встановленню оптимальної тривалості зберігання плодів баклажана сортів Алмаз і Геліос технічного ступеня стиглості, перцю солодкого сорту Новогогошари технічного та біологічного ступеня стиглості, помідора сорту Іскорка червоного ступеня стиглості; визначення товарних і якісних показників під час зберігання в умовах сховища без охолодження та холодильника. Експериментальна частина роботи виконана впродовж 2007 2009 рр. в умовах лабораторії кафедри технології зберігання і переробки зерна, навчально-науково-виробничого відділу Уманського національного університету садівництва. Тривалість короткострокового зберігання плодів баклажана, перцю солодкого та помідора в холодильнику становить 15 діб, що відповідає рекомендаціям стандартів на свіжу сировину. Встановлено істотний вплив умов зберігання плодових овочів у сховищі без охолодження на їх якість та тривалість зберігання. Тривалість короткострокового зберігання плодів баклажана, перцю солодкого та помідора в сховищі без охолодження скорочується на 20% у порівнянні зі зберіганням у холодильнику та становить 12 діб. На розмір втрат і відходів під час зберігання впливають різні чинники, як внутрішні, так і зовнішні. До внутрішніх відносяться ті біологічні механізми, що формують властивості овочів, до зовнішніх - умови та термін зберігання. Абсолютний відхід відбувається в результаті травм, ураження бактеріальними, грибковими захворюваннями, пошкодження функціональними розладами, а втрати маси - унаслідок дихання овочів і втрати вологи. За холодильного зберігання вихід стандартної продукції для баклажана - 89-93% з перевагою сорту Геліос, перцю солодкого - 84-89% з перевагою біологічного ступеня стиглості, помідора - 89-91%. В сховищі без охолодження рівень стандартної продукції знижується до 81-92%. Співвідношення стандартної продукції і технічного браку плодів баклажана, перцю солодкого та помідора під час зберігання в сховищі без охолодження складає 11-53:1, тоді як у холодильнику - 14-42:1, а стандартної продукції і абсолютного відходу відповідно 18-47:1 та 28-82:1. Рівень технічного браку та абсолютного відходу під час зберігання в сховищі без охолодження складає відповідно 1,7-7,6% та 1,9-4,7%, тоді як в холодильнику - відповідно 2,2-6,4% і 1,0-3,1%.