ПРОДУКТИВНІСТЬ ГІБРИДІВ ПОМІДОРА В УМОВАХ КРАПЛИННОГО ЗРОШЕННЯ ПІВДНЯ УКРАЇНИ - Сидякіна, О. В.; Шангар, О. С. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Наведено результати експериментальних досліджень, проведених впродовж 2011-2013 років в умовах краплинного зрошення на чорноземах південних важкосуглинкових приватного орендного сільськогосподарського підприємства агрофірми «Роднічок», що розташоване в Снігурівському районі Миколаївської області, з гібридами томату середнього (Лідер F1, Астерікс F1) і пізнього (СХД 277 F1) строків дозрівання. В усі роки досліджень мінімальний рівень урожайності плодів формував середньоранній гібрид томату Астерікс F1. Дещо вищою врожайністю характе ризувався гібрид Лідер F1. Проведена порівняльна оцінка врожайних даних зазначених гібридів. Внаслідок більш тривалого періоду вегетації найвища врожайність плодів томату була сформована гібридом СХД 277 F1. Максимальну різницю між рівнем урожайності всіх вирощуваних у досліді гібридів томату спостерігали у 2013 році, який вирізнявся найсприятливішими погодними умовами впродовж вегетації культури. Найбільший вміст сухих речовин в плодах томату в усі роки досліджень формував пізньостиглий гібрид СХД 277 F1. У групі гібридів середнього строку дозрівання, незалежно від року вирощування, дещо більшим вмістом сухих речовин у плодах томату характеризувався гібрид Астерікс F1, проте за рахунок більш високої врожайності середньоранній гібрид Лідер F1 забезпечив більший умовний вихід сухих речовин з гектару посіву томату.