УРОЖАЙНІСТЬ РУКОЛИ ПОСІВНОЇ І ШПИНАТУ ГОРОДНЬОГО ЗАЛЕЖНО ВІД СОРТОТИПУ - Улянич, О. І.; Алексейчук, О. М.; Сорока, Л. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Встановлено шляхи підвищення продуктивності руколи посівної і шпинату городнього за застосування нових сортів і гібридів в умовах Лісостепу України. Доведено, що гібридні рослини шпинату швидше проходили фазу утворення розетки (16-17 діб), тоді як у сортів шпинату ця фаза тривала 19 діб. Найменший вегетаційний період мали гібридні рослини - 43±0,25 доби, що свідчить про їх ранньостиглість, тоді як сорти руколи посівної і шпинату мали вегетаційний період на 3-5 діб довший. Збільшення площі листкової пластинки руколи посівної і шпинату городнього сприяє збільшенню маси рослини і підвищенню врожайності. За період досліджень вищу товарну урожайність руколи посівної одержано за вирощування вітчизняного сорту Знахар - 5,1 т/га, що дозволило отримати надвишок урожаю 1,6 т/га у порівнянні з контролем. Вищу урожайність товарної зеленої маси шпинату городнього забезпечив гібрид Спортер F1 14,8 т/га, а гібрид Лазіо F1 - 15,4 т/га, що перевищує контроль на 2,4 і 3,0 т/га і дає можливість отримати додатково 19-24 % врожаю. Встановлено, що існує сильний позитивний кореляційний зв'язок між масою рослини і кількістю листків, масою рослини і діаметром розетки, врожайністю товарної зелені і масою однієї рослини або масою зібраної зелені з однієї рослини.