ФОРМУВАННЯ НАСІННЄВОЇ ПРОДУКТИВНОСТІ ЦИКОРІЮ КОРЕНЕПЛІДНОГО ЗАЛЕЖНО ВІД СПОСОБУ ТА СХЕМИ РОЗМІЩЕННЯ РОСЛИН - Бахмат, М.І.; Ткач, О.В.; Бахмат, О.М. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
В статті наведені результати взаємного впливу рослин на врожайність насіння цикорію, що є основною для розробки схем сівби, визначення площі живлення та впровадження у виробництво комбінованих посівів безвисадкового вирощування насіння. Важливою умовою підвищення врожайності культури є створення такої структури посіву, за якої форма площі живлення і просторове розміщення рослин щодо центру її симетрії забезпечували б найповніше поглинання і використання рослинами поступаючої фотосинтетичної радіації з максимальним ККД фотосинтезу. На основі отриманих результатів досліджень, щодо вивчення способу вирощування і схеми розміщення рослин доведено їх вплив на урожайність насінників цикорію коренеплідного, де найвищий показник 0,35 т/га отримано при комбінованому способі вирощування із схемою розміщення рослин 45 х 22,5 см. Тобто отримані прибавки урожайності від 0,025 до 0,065 т/га залежали від густоти стояння рослин. Таким чином оптимальна густота насінників разом із ґрунтово-кліматичними умовами та комплексним застосуванням елементів технологій вирощування забезпечили отримання високого врожаю насіння цикорію коренеплідного. Дослідженнями встановлено, що для безвисадкового способу вирощування насіння цикорію кращими являються загущенні посіви комбінованим способом вирощування за схемою розміщення рослин 45х22,5 см і 3х30+45см.