ФЛУОРЕСЦЕНЦІЯ ХЛОРОФІЛУ В ЛИСТКАХ РОСЛИН РОДУ ACER L. ЗА ВПЛИВУ SAWADAEA BICORNIS (WALLR.) MIYABE - Алексєєва, А. А.; Голобородько, К. К.; Іванько, І. А.; Ловинська, В.М.; Ситник, С. А. (Вісник Уманського національного університету, 2025)
У статті наведено результати дослідження впливу Sawadaea bicornis (Wallr.) Miyabe на стан фотосинтетичного апарату 4 видів роду Acer L. за допомогою методики вимірювання індукції флуоресценції хлорофілу (ІФХ), яка на даний час може бути реалізована за допомогою біосенсорів. Клени широко використовуються для створення паркових та лісопаркових фітоценозів, в групових та поодиноких посадках, в озелененні міських площ, проспектів, бульварів. Однак, в умовах міста клени є більш вразливими до патогенів. Ураження фітопатогенними грибами знижує їх декоративність, а також призводить до порушення фотосинтезуючих та транспіраційних процесів, викликають всихання та відмирання як окремих гілок так і дерев загалом. Борошниста роса – захворювання, викликане паразитичним грибом Sawadaea bicornis (Wallroth) Miyabe 1937, є одним з найпоширеніших, що вражає молоді саджанці та дорослі рослини кленів. Для діагностики порушень фотосинтезу нативного хлорофілу у живих листках різних видів роду Acer використано портативний флуорометр «FLS 10s». Виміри проводили на живих листках клену гостролистого (A. platanoides L.), клену татарського (A. tataricum L.), явору (A. pseudoplatanus L.), клену ясенелистого (A. negundo L.) у вересні 2024 р. Виміри проводили на повністю не уражених та на уражених борошнистою росою листках у межах одного дерева (по 7 на кожному). Відсоток ураження листкової пластинки фітопатогеном визначався візуально. Виявлено високу інформативність індукційних змін флуоресценції хлорофілу в структурній організації хлоропластів листя клена гостролистого, що визначається за параметрами Fo, Fm, Fv, Fv/Fо, Fv/Fm, (Fm–Fst)/Fst, (Fp–Fо)/Fv. Наші дослідження показали, що метод ІФХ з використанням приладу «FLS 10s» дозволяє експресно визначати загальний стан рослини шляхом оцінки її основного процесу життєдіяльності – фотосинтезу. Аналіз параметрів флуоресценції хлорофілу є потужним і ефективним інструментом для визначення впливу грибка-паразита на рослину-господаря.