ЕКОСИСТЕМНІ ПОСЛУГИ ВОДНО-БОЛОТНИХ УГІДЬ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Сафранов, Т. А.; Чугай, А. В.; Ільїна, В. Г. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Стаття присвячена оцінці екосистемних послуг водно-болотних угідь Одеської області. Серед 50 водно-болотних угідь України, що мають статус міжнародного значення (загальна площа близько 734 тис. га), істотна частка припадає на територію Одеської області. Водно-болотні угіддя Одеської області є важливим місцем мешкання цінних видів птахів, ссавців, земноводних, плазунів. Через це величезне значення мають їх водогосподарські, рибогосподарські, сільськогосподарські, транспортні та рекреаційні функції. Крім того, водно-болотні угіддя є важливою складовою формування рибогосподарського потенціалу. Лісопромислові та мисливські функції водно-болотних угідь формуються навколо раціонального використання їх біологічних ресурсів. Важливу роль у формуванні цих типів ресурсів відіграють лісогосподарські та гідромеліоративні заходи, які обмежують вилов (відстріл), а також відтворення мисливських видів. Водно-болотні угіддя також активно використовуються для сільськогосподарських цілей. Характерним видом такого використання є створення земель шляхом їхнього осушення. Частина водно-болотних угідь є природними високопродуктивними пасовищами. Окремі типи водно-болотних угідь можуть відігравати роль природних берегоукріплювальних споруд. Важливішою господарською функцією водно-болотних угідь є транспортна, яка пов’язана з річковим і морським судноплавством. Окрім високої рекреаційно-туристичної привабливості водно-болотних угідь морського узбережжя, важливими також є ресурси лікувальних грязей, ропи, мінеральних лікувальних вод. Вони також відіграють важливу роль у стабілізації кліматичних умов, є складовою екологічних коридорів та суттєво впливають на формування екологічної мережі. Процеси забруднення й деградації водно-болотних угідь тісно пов’язані з промисловою, сільськогосподарською та рекреаційно-туристичною діяльністю, а також із впливом місцевого населення, евтрофікацією водних об’єктів тощо. У цілому раціональне використання водно-болотних угідь Одеської області, їх збереження та відновлення, оцінка їхніх екосистемних послуг (корисних властивостей) мають дуже важливе екологічне та соціально-економічне значення.