ОЦІНКА СОРТІВ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ ЗА ЕКОЛОГІЧНОЮ ПЛАСТИЧНІСТЮ ТА СТАБІЛЬНІСТЮ ОСНОВНИХ ГОСПОДАРСЬКИХ ОЗНАК - Іодковський, В.З.; Суворова, К.Ю.; Усова, З.В.; Леонов, О.Ю.; Скрипник, О.О. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
У статті наведено результати вивчення сортів і ліній пшениці м’якої озимої селекції Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН за пластичністю та стабільністю показників врожайності, вмісту білка в зерні, сили борошна. Встановлено, що всі сорти за цими показниками відносяться до пластичних. Методом кластерного аналізу проведено групування сортів за рівнем прояву цих ознак. За урожайністю високий рівень пластичності, близький до стандартів Подолянка і Смуглянка, відмічено у сортів: Досконала, Альянс, Здобна, Метелиця харківська, Гайок. Низькопластичними виявилися сорти: Запашна, Еритроспермум 832-14, Мальованка, Краса ланів, які забезпечували стабільно високий урожай на рівні стандарту Бунчук.Аналіз вмісту білка в досліджуваних зразках пшениці озимої за результатами визначення коефіцієнту регресії та розподілу за кластерним аналізом показав, що пластичними сортами з найвищим серед вивчених зразків вмістом білка в зерні є сорти: Проня, Гармоніка, Принада, Привітна, Приваблива, Дорідна, стандарт Бунчук. Сорти цієї групи належать до сортів універсального типу використовування, які незалежно від умов вирощування формують зерно 1–2 класу. Високі показники сили борошна від 242 од. а. до 281 од. а. притаманні сортам групи стандарту Смуглянка: Коровайна, Принада, Проня, Фермерка, Мальованка, Лютесценс 48-13. Відносно низькі розбіжності значень коефіцієнтів регресії вивчених показників пояснюються тим, що до завершення конкурсного випробування доходять лінії, які показують стабільно високі за роками урожайність та якість зерна. Методом кластерного аналізу вивчені сорти були об’єднані у 5 основних груп за рівнем прояву вивчених ознак.