АГРОМЕТЕОРОЛОГІЧНІ УМОВИ 2019–2020 СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО РОКУ ЗА ДАНИМИ МЕТЕОСТАНЦІЇ УМАНЬ - Новак, А.В.; Новак, В.Г. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
В статті наведено дані щодо температури повітря та кількість атмосферних опадів від жовтня 2019 до вересня 2020 рр., а також зроблено їхній аналіз порівняно з середніми багаторічними даними ( за 30 років – з 1961 по 1990 рр.).Характерною особливістю цього сільськогосподарського року був підвищений температурний фон, недостатня кількість опадів у літній і осінній періоди. Середня температура повітря сільськогосподарського року склала 10,8 °С, тобто була на 3,4 °С вище середньобагаторічної. При цьому, в холодний період (грудень–березень) сумарне перевищення температури склало 23,0 °С, а за теплий період (квітень–вересень) – 11,7 °С. Загальна кількість опадів за рік склала – 415,4 мм, що на 217,6 мм менше середньобагаторічної позначки. Тривалий літній дефіцит опадів був обмежувальним чинником для росту й розвитку сільськогосподарських культур.