МІКРОКЛІМАТ НАСАДЖЕНЬ ЯБЛУНІ ПІД ПРОТИГРАДОВОЮ СІТКОЮ ЗА РІЗНИХ СИСТЕМ УТРИМАННЯ ҐРУНТУ - Мельник, О. В.; Терещенко, М. М.; Шарапанюк, О. С. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
У статті висвітлено результати досліджень температури і вологості повітря та вологості грунту під протиградовою сіткоюв насадженнях яблуні сорту Джонаголд Вілмута на підщепі М.9 Т337 за різних систем утримання ґрунту в міжряддях і пристовбурних смугах.Під чорною протиградовою сіткою на 0,5 °С нижча температура повітря і на 1,9 % вища відносна вологість. Порівняноз накритими, вологість ґрунту в насадженні без сітки вища на 0,8 %, зокрема за утримання міжрядь під чистим паром. У замульчованих світловідбивною плівкою чи агротканиною пристовбурних смугах вологість ґрунту на 2,2-2,8 %перевищує показник ділянок з гербіцидним паром.