АКТИВНІСТЬ РИЗОСФЕРНОЇ МІКРОБІОТИ ГОРОХУ ОЗИМОГО ЗА КОМБІНОВАНОЇ ДІЇ ГЕРБІЦИДУ І БІОЛОГІЧНИХ ПРЕПАРАТІВ - Карпенко, В. П.; Бойко, Я. О.; Шутко, С. С.; Притуляк, Р. М. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
У статті представлені результати досліджень з вивчення загальної чисельності бактерій, мікроміцетів і азотобактера у ризосфері гороху озимого залежно від використання різних норм гербіциду МаксіМокс (0,8; 0,9; 1,0 та 1,1 л/га) окремо і в бакових сумішах з регулятором росту рослин Агріфлекс Аміно (1,0 кг/га) на фоні бактеризації посівного матеріалу мікробним препаратом Оптімайз Пульс (3,28 л/т) і без фону. Отримані результати засвідчили залежність функціонування ризосферної мікробіоти гороху озимого від застосування різних норм гербіциду, проте за комплексного застосування МаксіМоксу (0,8–1,0 л/га) з регулятором росту рослин Агріфлекс Аміно (1,0 кг/га) на фоні бактеризації посівного матеріалу мікробним препаратом Оптімайз Пульс (3,28 л/т) простежувалось зниження негативного впливу ксенобіотика на ґрунтову мікробіоту, що проявлялось у зростанні загальної чисельності бактерій в середньому на 3–21%, мікроміцетів – 42–73 % і азотобактера – 2–9 %.