ВМІСТ ПІГМЕНТІВ У ЛИСТКАХ СОРГО ЗЕРНОВОГО ЗА ДІЇ ГЕРБІЦИДУ ЦИТАДЕЛЬ 25 OD, РЕГУЛЯТОРА РОСТУ РОСЛИН ЕНДОФІТ L1 І БІОПРЕПАРАТУ БІОАРСЕНАЛ - Карпенко, В. П.; Красноштан, В. І. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Статтю присвячено вивченню дії гербіциду Цитадель 25 OD, регулятора росту рослин Ендофіт L1 і біопрепарату Біоарсенал на вміст пігментів у листках сорго зернового. В результаті дослідження встановлено, що обробка рослин гербіцидом призводить до зниження вмісту фотосинтезуючих пігментів у листках із наростанням норми внесення препарату. Проте, отримані дані свідчать про сприятливий вплив на вміст пігментів застосування гербіциду сумісно з регулятором росту рослин Ендофіт L1. Також відмічено зростання вмісту хлорофілів і каротиноїдів у листках сорго зернового у варіантах, де гербіцид вносили на фоні передпосівної обробки насіння біопрепаратом Біоарсенал. Найвищі ж показники вмісту пігментів отримано за внесення гербіциду в поєднанні з регулятором росту рослин на фоні передпосівної обробки насіння біопрепаратом, де перевищення вмісту хлорофілів a, b, їх суми та каротиноїдів у середньому за період обліків склало 7,4 – 9,1%, 16,0 – 18,3%, 9,4 – 11,2% і 35,5 – 40,2% відповідно.