РІСТ І РОЗВИТОК ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ У ВЕСНЯНО- ЛІТНІЙ ПЕРІОД ВЕГЕТАЦІЇ ЗАЛЕЖНО ВІД УМОВ МІНЕРАЛЬНОГО ЖИВЛЕННЯ В ПРАВОБЕРЕЖНОМУ ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Господаренко, Г. М.; Рябовол, Я. С.; Черно, О. Д.; Любич, В. В.; Крижанівський, В. Г. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
У статті розглянуто особливості росту та розвитку рослин пшениці озимої попередником якої була соя впродовж весняно-літньої вегетації. Досліджено динаміку продуктивної вологи у ґрунті, вплив погодних умов на тривалість фаз вегетації, а також їх вплив на ріст і розвиток рослин.З’ясовано вплив різних доз і строків застосування азотних добрив на біометричні показники, площу листкової поверхні, масу 100 сухих рослин і врожайність пшениці озимої сорту Лазурна. Азотні добрива сприяли збільшенню маси сухих рослин на 8–16 % з перевагою одноразового їх внесення у фазу кущіння.Встановлено залежність між надземною масою рослин пшениці озимої у різні періоди вегетації (кущіння, вихід у трубку і колосіння) та її врожайністю. Кореляційна залежність між фітомасою і врожайністю була слабкою (R = 0,2), у фазу виходу в трубку – сильною (R = 0,77), у фазу колосіння – дуже сильною (R = 0,96).З’ясовано, що врожайність зерна пшениці озимої більше залежала від доз добрив, ніж від строків їх застосування.Найвищою на достовірному рівні вона була за внесення P30K30 + N60 + N60.