ШКІДНИКИ СУНИЦІ, ЯК ФАКТОР ЗНИЖЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ КУЛЬТУРИ, В УМОВАХ ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ - Мостов’як, С. М.; Попроцька, В. М. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Упродовж 2017-2019 рр. вели спостереження за видовим складом фітофагів суниці садової у Вінницькій області.Виявилося, що впродовж періоду досліджень найбільш чисельними були малиново-суничний довгоносик-квіткоїд (Anthonomus rubi Hrbst.), оленка волохата (Epicometis hirta Poda.) та суничний кліщ (Tarsonemus fragariae Zimm., T. pallidus Banks).Для обмеження чисельності шкідників застосовували інсектициди та акарициди, провели вивчення ефективності застосування хімічних засобів захисту. Дослідження проводили за двома схемами. Були застосовані інсектициди Моспілан® (еталон), Біскайя®, Маврік™ та акарициди для обмеження чисельності кліща: Санмайт®, Масай®, Аполло®, Цезар™. Високу ефективність продемонстрували інсектициди Біскайя®, Маврік™, та суміш інсекто-акарицидів Аполло®+ Цезар™. Найвища врожайність також була на цих варіантах досліду.