МІНЛИВІСТЬ ОСНОВНИХ ГОСПОДАРСЬКО-ЦІННИХ ОЗНАК У СТІЙКИХ ДО ГЕРБІЦИДІВ ГІБРИДІВ СОНЯШНИКУ СЕЛЕКЦІЇ ТОВ «ВНІС» В УМОВАХ ЛІСОСТЕПУ І ПІВДЕННОГО СТЕПУ УКРАЇНИ - Шарипіна, Я. Ю.; Боровська, І. Ю.; Парій, Я. Ф.; Парій, Ю. О.; Бабич, В. О.; Сірко, А. С.; Наконечна, М. С.; Костенко, Ю. С. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
У статті наведено результати екологічного випробування гібридів соняшнику селекції ВНІС, стійких до імідазолінонів (IMI) та трібенурон - метилу (SU). Виявлено неоднозначність реакції гібридів певної групи стійкості до гербіциду при формуванні ознак у контрастних агрокліматичних умовах вирощування.Визначено параметри мінливості основних господарсько-цінних ознак гібридів (урожайність, вміст олії в насінні, збір олії з одиниці площі). Для гібридів, стійких до імідазолінонів, більш комфортними при формуванні урожайності і збору олії з одиниці площі були умови Київської області (Лісостеп); для формування вмісту олії в насінні – умови Херсонської області (Південний Степ). Для гібридів, стійких до трібенурон - метилу, формування урожайності і збору олії з одиниці площі оптимально відбувалося у Південному Степу (Миколаївська область), вмісту олії в насінні – у Лісостепу (Київська область).Встановлено, що IMI - гібриди переважали SU - гібриди за урожайністю та збором олії з одиниці площі у кожній з точок випробування. Виділено перспективні для виробництва гібриди соняшнику різного типу пластичності та регіональної спрямованості, стійкі до імідазолінонів і трібенурон - метилу, які одночасно поєднують високі показники урожайності, вмісту олії в насінні і збору олії з одиниці площі.