ОПТИМІЗАЦІЯ ОБ’ЄМНОЇ МАСИ ҐРУНТУ ПРИ ВИРОЩУВАННІ БОБОВИХ БАГАТОРІЧНИХ ТРАВ - Ткачук, О. П. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Стаття присвячена вирішенню проблеми переущільнення ґрунтів сільськогосподарського призначення. Показано позитивний вплив вирощування шести видів бобових багаторічних трав: люцерни посівної, конюшини лучної, еспарцету піщаного, буркуну білого, лядвенцю рогатого, козлятнику східного на створення оптимальної об’ємної маси ґрунту. Проаналізовано зазначений показник у динаміці чотирирічного періоду вирощування бобових багаторічних трав. Встановлено мінімальний термін вирощування бобових багаторічних трав за який можливо досягти сталої та сприятливої об’ємної маси ґрунту. Обґрунтовано чинники, що забезпечують оптимальну щільність ґрунту за вирощування певних видів трав, що включають параметри кореневих систем, обробіток ґрунту та погодні умови. На основі проведених досліджень розроблено технологію оптимізації об’ємної маси ґрунту за рахунок підбору певного виду бобових багаторічних трав та строки їх вирощування. Доведено можливість оптимізувати об’ємну масу ґрунту на рівні 1,13–1,18 г/см3 на третій–четвертий рік вегетації бобових багаторічних трав.