ФОРМУВАННЯ ПОСІВНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЗЕРНА СОРГО ЦУКРОВОГО ЗАЛЕЖНО ВІД СОРТУ, ТРИВАЛОСТІ ЗБЕРІГАННЯ ТА ОБРОБЛЕННЯ РЕГУЛЯТОРАМИ РОСТУ - Любич, В. В.; Войтовська, В. І.; Климович, Н. М.; Третьякова, С. О. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
У статті наведено результати вивчення формування посівних властивостей (лабораторна схожість, енергія проростання) зерна сорго цукрового залежно від сорту, тривалості зберігання та оброблення регуляторами росту (Азотофіт, Емістим С, Потейтін, Органік-баланс, Рост-концентрат, Біокомплекс БТУ, Біогумус). Встановлено, що посівні властивості зерна досліджених сортів сорго цукрового низькі навіть за нетривалого зберігання. Найвищу лабораторну схожість мали зернівки 1–2-річного зберігання незалежно від сорту та оброблення препаратами. Лабораторна схожість після річного зберігання становить 80–81 %. З продовженням тривалості зберігання цей показник істотно знижується. У необробленого зерна сорту Медовий лабораторна схожість знижувалась до 27 % або на 67 % після 10-річного порівняно з однорічним зберіганням. У сорту Нектарний вона знижувалась до 25 % або на 69 %, у сорту Силосний 42 – до 22 %, або на 73 %. Після річного зберігання енергія проростання становила 67 % у сорту Медовий, 62 – у сорту Нектарний та 61 % – у сорту Силосний 42. Слід зазначити, що після 2- та 3-річного зберігання енергія проростання знижувалась лише на 6–10 % порівняно з першим роком. Проте з підвищенням тривалості зберігання енергія проростання істотно знижувалась.Найнижчим цей показник був після 10-го року зберігання – 13–21 % або на 68–79 % меншим порівняно з однорічним.Найбільше на лабораторну схожість впливає застосування регуляторів росту Біогумус, Біокомплекс-БТУ та Емістим С.Застосування цих препаратів підвищує її до 81–86 %. Лабораторну схожість ≥ 50 % забезпечує зберігання зерна сорго цукрового впродовж шести років незалежно від оброблення препаратами. Препарат Емістим С найбільше підвищує лабораторну схожість після тривалого зберігання зерна – на 37–45 % проти 22–27 % у варіанті без оброблення. Енергія проростання зерна сорго цукрового низька – 61–67 % залежно від сорту без оброблення зерна. Найбільше підвищує його застосування препаратів Рост-концентрат, Біокомплекс-БТУ та Біогумус на зерні після трирічного зберігання.Оптимально для виробництва насіння сорго цукрового використовувати сорт Медовий, який має найвищі посівні властивості з обробленням зерна регулятором росту Емістим С. При цьому лабораторна схожість становить 45–85 %, енергія проростання – 15–69 % залежно від тривалості зберігання.