СЕЗОННА ДИНАМІКА ЕЛЕКТРОПРОВІДНОСТІ ЧОРНОЗЕМУ ТИПОВОГО ЗА УМОВ РІЗНИХ СИСТЕМ ЗЕМЛЕРОБСТВА - Дегтярьов, В. В.; Дегтярьов, Ю. В.; Рєзнік, С. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Вивчено вплив різних систем землеробства на комплекс електрофізичних (електропровідність, загальна мінералізація, солоність) та кислотно-лужних показників (рН водний, рН сольовий, гідролітична кислотність) чорноземів типових глибоких середньосуглинкових на лесах протягом пори року (весна, літо, осінь). Встановлено, що електрофізичні показники чорнозему типового суттєво змінюються залежно від глибини, пори року і системи землеробства. Так, найвища електропровідність у всіх варіантах спостерігається навесні, а найменша – влітку, що безпосередньо зумовлено характером впливу мінеральних (NPK) і органічних (сидерат і компост) добрив, а також трав’янистою рослинністю у варіанті перелогу. Внесення органічних добрив у вигляді компосту та сидерату сприяє кращій іонізації ґрунту, а використання інтенсивної системи землеробства спричиняє зниження рівня показників електропровідності. Проведений кореляційний аналіз свідчить про сильний позитивний зв’язок електрофізичних показників із показником рН водного і сольового та помірний негативний – із гідролітичною кислотністю.