ОСОБЛИВОСТІ ПОПУЛЯЦІЇ EURYGASTER INTEGRICEPS PUT. У ПРАВОБЕРЕЖНОМУ ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Медвідь, В. С. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
У статті розглянута проблема поширення одного із найнебезпечніших шкідників пшениці озимої в Україні – клопа шкідливої черепашки (Eurygaster integriceps Put.). За період досліджень було уточнено особливості розвитку фітофага у Правобережному Лісостепу України, досліджено морфологічні особливості імаго популяцій клопа, виявлено мінливість довжини та стабільність ширини тіла комахи за роками. Вивчення сезонної динаміки чисельності клопа показало поступове наростання популяції за фазами розвитку пшениці озимої. Відмічено залежність кількості клопа шкідливої черепашки від метеорологічних умов років досліджень. Уточнено структуру популяції шкідника за фенотипічними особливостями, а саме – характером малюнку імаго. Фенотипи виділені за ступенем помітності ознаки.