ПРОДУКТИВНІСТЬ ТА ЕКОНОМІЧНА ОЦІНКА ВИРОЩУВАННЯ ДВОПРОВІДНИКОВИХ САДЖАНЦІВ ЯБЛУНІ ЗАЛЕЖНО ВІД СПОСОБУ СТВОРЕННЯ ДВОХ ПРОВІДНИКІВ ОКУЛІРУВАННЯМ І ЩІЛЬНОСТІ РОЗМІЩЕННЯ У РЯДУ - Полуніна, О. В.; Майборода, В. П. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Стаття присвячена вивченню впливу способу створення двох провідників окуліруванням і щільності розміщення рослин у ряду на вихід і якість двопровідникових саджанців яблуні сорту Флоріна на підщепі 54–118 та економічну ефективність їх вирощування.Дослідження виконували у плодовому розсаднику навчально-виробничого відділу Уманського НУС протягом 2016– 2018 рр. Забезпечували створення двох провідників окуліруванням: однією брунькою з наступним пінцируванням пагона за досягнення довжини 10 см (контроль), однією брунькою з наступним пінцируванням пагона за досягнення довжини 20 см, двома бруньками супротивно (далі «супротивне окулірування»), двома бруньками супротивно зі зміщенням їх одна відносно одної на 5 см по вісі підщепи (далі «почергове окулірування»). Висаджували підщепу в чергове поле розсадника, дотримуючись відстані між рослинами 33, 45, 55 і 65 см.Встановлено, що супротивне окулірування двома бруньками та розміщення рослин через 33 см у ряду забезпечили вихід 17,7 тисяч товарних саджанців з гектара, сприяли максимальному 13%-му зниженню собівартості та 24%-му зростанню виручки від реалізації, що зумовило одержання 388 тис. грн. умовно чистого прибутку і рівня рентабельності 197 %. А найбільшу частку саджанців від кількості висаджених підщеп відмічено за супротивного (94 %) та почергового (93 %) окулірування двома бруньками з розміщенням рослин через 65 см у ряду.