ОСОБЛИВОСТІ СЕЗОННОГО РИТМУ РОЗВИТКУ РОСЛИН АКТИНІДІЇ (ACTINIDIA LINDL.) В УМОВАХ ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Пиж’янов, В. В.; Поліщук, В. В.; Балабак, А. Ф. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Наведено результати досліджень з вивчення ефективності інтродукування в Правобережний Лісостеп України і вивчення фенологічних особливостей росту і розвитку сортів актинідії (Actinidia Lindl.) та розглянуто строки проходження фенологічних фаз сезонного циклу росту і розвитку маточних рослин. Узагальнено найбільш популярні для озеленення і використання в садівництві сорти актинідії (Actinidia Lindl.) та рекомендовано для культивування в ґрунтово-кліматичних умовах Правобережного Лісостепу України. Доведено, що кліматичні умови Правобережного Лісостепу України забезпечують проходження повного циклу сезонного розвитку рослинам інтродукованих сортів актинідії. Тривалість від набрякання, розтріскування і розкриття бруньок до початку достигання плодів, залежно від сорту, становить 121–157 діб, плоди повністю достигають, утворюють схоже насіння, що свідчить про успішну інтродукцію цих сортів у Правобережний Лісостеп України. Ріст пагонів у рослин актинідії нерівномірний впродовж періоду вегетації. Інтенсивність та тривалість ростових процесів залежить від сорту, типу пагонів (вегетативні, генеративні та вегетативно-генеративні), температури повітря і кількості опадів. Доведено, що період найактивнішого росту вегетативних та вегетативно-генеративних пагонів припадає на червень–середину липня, пагони чоловічих рослин актинідії вирізняються інтенсивнішим ростом порівняно з пагонами жіночих рослин. Досліджувані сорти актинідії характеризуються високою вегетативною продуктивністю, яка є біологічною основою для кореневласного розмноження.