ВПЛИВ ТЕРМІНУ ВИМОЧУВАННЯ У ВОДНО-СОЛЬОВОМУ РОЗЧИНІ ГРИБІВ НА КОНЦЕНТРАЦІЮ В НИХ ЦИНКУ ТА МІДІ - Врадій, О. І. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Досліджено вплив різного терміну вимочування грибів у водно-сольовому розчині на концентрацію в них цинку та міді. Встановлено, що у грибах концентрація цинку знижується від 1,59 до 1,85 рази за їх вимочування протягом 2-х годин у воді при температурі 22-24 оС, від 1,2 до 1,63 рази – за вимочування грибів протягом 2-х годин у підсоленій воді, від 1,23 до 1,48 рази – за вимочування грибів протягом 4-х годин у підсоленій воді, від 1,16 до 1,29 рази – за вимочування грибів протягом 6-ти годин у підсоленій воді. Концентрація міді у грибах знижується від 3,0 до 3,7 рази за їх вимочування протягом 2-х годин у воді при температурі 22-24 оС, від 2,0 до 2,64 рази – за вимочування грибів протягом 2-х годин у підсоленій воді, від 1,34 до 2,15 рази – за вимочування грибів протягом 4-х годин у підсоленій воді та від 1,5 до 1,73 рази – за вимочування грибів протягом 6-ти годин у підсоленій воді.