МІКРОБІОЛОГІЧНА АКТИВНІСТЬ ЧОРНОЗЕМУ ЗВИЧАЙНОГО ЗАЛЕЖНО ВІД ОБРОБІТКУ ҐРУНТУ - Погромська, Я. А. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Наведено результати досліджень з впливу на мікробіологічну активність чорнозему звичайного Донеччини мінімалізації обробітку ґрунту та різних систем удобрення у ґрунтозахисних технологіях. Надано висновки спостережень за ґрунтом під кукурудзою, найбільш представленою в межах досліджуваних зерно-просапних сівозмін просапної культури.Визначено, що нульові технології частіше призводять до зменшення параметрів тестів мікробіологічної активності ґрунту щодо розкладання целюлози, протеолітичної активності ґрунту та кількості азотфіксувальних мікроорганізмів.Оптимальні умови зволоження періоду проведення безполицевого плоскорізного обробітку сприяють підвищенню мікробіологічної активності ґрунту, а за посушливих умов оранка є більш сприятливою. Це зумовлено формуванням фізичного стану орного шару ґрунту. Показано, що за посушливих умов проведення безвідвального плоскорізного обробітку, на відміну від оранки, формується прошарок на глибині 20-30 см, замкнений зверху ущільненням прошарку 10-20 см. Для нульового обробітку в таких умовах ущільненням прошарку 0-10 см «замикається» прошарок 10-20 см. «Замикання» негативно впливає на аеробну мікрофлору, ускладнює зволоження глибших шарів опадами, збільшуючи висушування ґрунту з поверхні.Встановлено, що заорювання добрив створює буферні умови, сприятливі для функціонування стимульованої ґрунтової і привнесеної мікрофлори, а за поверхневого внесення добрив пересушування та промерзання удобреного ґрунту є більш істотним, що впливає на подальший розвиток сукцесійних змін мікробіологічної спільноти. Показано, що результати оцінки діяльності ґрунтової мікрофлори можна використовувати як індикатор ефективності обраної системи обробітку та удобрення ґрунту.