ВПЛИВ ТРИВАЛОГО ЗАСТОСУВАННЯ ДОБРИВ У ЗЕРНО-ПРОСАПНІЙ СІВОЗМІНІ НА АГРОХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ҐРУНТУ ТА ПРОДУКТИВНІСТЬ КОНЮШИНИ ЛУЧНОЇ - Лагуш, Н. І. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Наведено результати багаторічних досліджень у польовому стаціонарному досліді з вивчення впливу застосування добрив у зерно-просапній сівозміні на агрохімічні властивості темно-сірого опідзоленого ґрунту, кормову продуктивність конюшини лучної.Встановлено, що лише органічна система удобрення цукрових буряків з насиченням сівозміни 17,5 т/га органіки сприяла відтворенню вмісту гумусу впродовж п’яти ротацій сівозміни та покращенню фізико-хімічних властивостей ґрунту. За органо-мінеральної системи удобрення відновлення гумусу та зниження показників кислотності ґрунту відбувається лише за найбільшого насичення сівозміни органічними добривами.Найвищу продуктивність формує конюшина лучна за органо-мінеральної системи удобрення попередника з насиченням сівозміни 15 т/га органічних добрив і мінеральні добрива (сума NPK 1030), що забезпечило приріст 35 % зеленої маси, 37 % – сухих речовин і 43 % кормових одиниць.