УРОЖАЙНІСТЬ ТА ЯКІСТЬ КОРЕНЕПЛОДІВ БУРЯКА СТОЛОВОГО ЗАЛЕЖНО ВІД ЗАСТОСУВАННЯ МІКРОДОБРИВ ТА ФУНГІЦИДІВ - М’ялковський, Р. О.; Безвіконний, П. В.; Хоміна, В. Я.; Кравченко, В. С. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
В статті викладено результати досліджень з впливу сумісного застосування комплексних мікродобрив та фунгіцидів на урожайність та біохімічні показники коренеплодів буряка столового в умовах Лісостепу Західного. Встановлено, шо внесення комплексного мікродобрива АДОБ макро+мікро сумісно з фунгіцидами Топсин М та Імпакт, забезпечило найвищу урожайність коренеплодів буряка столового у сорту Гарольд – 62,0-62,2 т/га і сорту Кестрел – 75,4-77,4 т/га.При внесені мікродобрив Авангард Р Буряк, Інтермаг-буряк та Сані Мікс сумісно з фунгіцидами урожайність коренеплодів була нижчою, а саме 55,50-60,10 т/га у сорту Гарольд та 70,30-73,20 т/га у сорту Кестрел. Найвищий вміст сухої речовини та цукрів відмічали також у варіанті, де позакоренево вносили комплексні мікродобрива АДОБ макро+мікро сумісно з фунгіцидами Імпакт та Топсин М у сорту Гарольд – 15,6-15,7% та 8,5%, у сорту Кестрел – 16,0-16,1% та 8,9%, відповідно. Позакореневе підживлення мікродобривом АДОБ макро+мікро у поєднанні з фунгіцидом Імпакт забезпечило найвищий вміст бетаніну 352,5 мг/100 г сирої маси у сорту Гарольд, та 270,9 мг/100 г сирої маси у сорту Кестрел.