БОРОШНОМЕЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ ЗЕРНА СОРТІВ ПШЕНИЦІ СПЕЛЬТИ ЗАЛЕЖНО ВІД УМОВ МІНЕРАЛЬНОГО ЖИВЛЕННЯ - Господаренко, Г. М.; Любич, В. В.; Полянецька, І. О.; Желєзна, В. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Наведено результати вивчення маси 1000 зерен, натури зерна та його склоподібності залежно від видів, норм і строків застосування азотних добрив. Використовували зерно сортів пшениці спельти озимої Зоря України та Європа, які вирощували в умовах Правобережного Лісостепу за схемою: 1) без добрив (контроль); 2) Р60 + М120; 3) К60 + М120; 4) Р60К60 - фон; 5) фон + М120; 6) фон + Ы60 + М60; 7) фон + Ы60 S70 + Ы60. Добрива вносили у вигляді аміачної селітри, сульфату амонію, суперфосфату гранульованого та калію хлористого.Встановлено, що фізичні властивості зерна істотно змінюються залежно від погодних умов, сорту та удобрення.Поліпшення умов азотного живлення найбільше підвищує масу 1000 зерен і склоподібність, проте ефективність азотних добрив істотно залежить від особливостей сорту. У середньому за три роки досліджень маса 1000 зерен сорту Зоря України збільшується з 49,8 г на неудобрених ділянках до 52,7 г у варіантах із роздрібним застосуванням азотних добрив або на 6 %. Маса 1000 зерен сорту Європа змінюється від 52,3 до 55,3 г залежно від удобрення.З’ясовано, що склоподібність зерна сорту Зоря України у варіанті без добрив становить 92 % і зростає до 100 % за роздрібного застосування азотних добрив. Склоподібність зерна пшениці спельти сорту Європа змінюється від 78 до 96 % залежно від видів, норм і строків застосування добрив.