ЗБЕРЕЖЕНІСТЬ ГРУШ СОРТУ ЯНІС ЗАЛЕЖНО ВІД СТРОКУ ЗБОРУ, ПІСЛЯЗБИРАЛЬНОГО ОХОЛОДЖЕННЯ Й ОБРОБКИ ІНГІБІТОРОМ ЕТИЛЕНУ - Мельник, О. В.; Дрозд, О. О. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
У статті представлені результати досліджень природних втрат і зміни товарної якості під час холодильного зберігання плодів груші сорту Яніс (Ноябрська) масового та запізнілого збору врожаю, залежно від обробки 1-метилциклопропеном (1-МЦП) та затримки післязбирального охолодження. Встановлено, що за раціональної системи удобрення насаджень груші та післязбиральної обробки дозою 500 ppb 1-МЦП за температури 2±0,5 °С забезпечується успішне, з 90 % виходом стандартної продукції, шестимісячне холодильне зберігання плодів груші сорту Яніс за масового збору (незалежно від 24-годинної затримки охолодження), а також зібраних у повній збиральній стиглості, незалежно від затримки охолодження та обробки 1-МЦП. Упродовж шестимісячного зберігання відсутні втрати від побуріння шкірки та м’якуша і нижчі у 3,2 раза втрати від плодової гнилі плодів масового збору затримки охолодження та післязбиральної обробки 1-МЦП. За надмірного удобрення насаджень калієм можливе чотиримісячне зберігання плодів з 90 % виходом стандартної продукції, за винятком необроблених 1-МЦП і негайно охолоджених плодів масового збору.За обробки інгібітором етилену після шестимісячного зберігання у 3,1-6,1 раза вищий вихід стандартної продукції плодів масового та у 1,2-2,4 раза - запізнілого збору з меншими втратами від побуріння м’якуша. Незалежно від затримки охолодження, обробка 1-МЦП забезпечує відсутність плодової гнилі у плодів масового збору з несуттєвим впливом на рівень природних втрат продукції.