ПОЄДНАННЯ ПОЗАКОРЕНЕВОГО ПІДЖИВЛЕННЯ МІКРОДОБРИВАМИ З ФУНГІЦИДАМИ ТА ЇХ ВПЛИВ НА БІОЛОГІЧНІ ПАРАМЕТРИ РОСЛИН БУРЯКА СТОЛОВОГО - Овчарук, В. І.; Мулярчук, О. І.; М’ялковський, Р. О.; Безвіконний, П. В.; Кравченко, В. С.; Климович, Н. М. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Результатами досліджень встановлено, що позакореневе підживлення комплекснимимікродобривамисумісно з фунгіцидами вплинули на ріст та розвиток рослин та урожайність коренеплодів буряка столового в умовах Лісостепу Західного. Встановлено, що найбільшу площу листкової поверхні забезпечило позакореневе підживленнямікродобривами АДОБ макро+мікро сумісно з фунгіцидом Імпакт у сорту Гарольд - 61,46 тис. м2/га, а у Кестрел - 73,06тис. м2/га. Найвищий фотосинтетичний потенціал був у сорту Кестрел у варіанті із позакореневим підживленням АДОБмакро+мікро сумісно з фунгіцидом Імпакт (2,37 млн. м2 х діб/га). Дещо менше значення цього показника відмічено наваріанті із внесенням фунгіциду Топсин М - 2,31 млн. м2 х діб/га, відповідно. Найбільшою урожайністю характеризувавсяваріант де позакоренево вносили комплексні мікродобрива АДОБ макро+мікро сумісно з фунгіцидами Імпакт та ТопсинМ при цьому прибавка становила у сорту Гарольд - 20,4% і сорту Кестрел - 21,7% в порівнянні з контролем. Дещоменшою урожайність коренеплодів була при застосуванні мікродобрив Авангард Р Буряк, Інтермаг - буряк та СаніМікс сумісно з фунгіцидами, а саме 55,50-60,10 т/га у сорту Гарольд та 70,30-73,20 т/га у сорту Кестрел. Загалом жеу варіантах із застосування Топсину М розвиток та поширеність хвороби були більш інтенсивними, ніж на варіантахзастосування фунгіциду Імпакту, що безсумнівно свідчить про вищу ефективність цього фунгіциду.