БОТАНІЧНИЙ СКЛАД І ВРОЖАЙНІСТЬ БОБОВО-ЗЛАКОВОГО ТРАВОСТОЮ ЗАЛЕЖНО ВІД СТРОКІВ СІВБИ - Оліфірович, В.; Чинчик, О.; Кравченко, В.; Кононенко, Л. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Стаття присвячена вивченню вплив строків сівби сумішки лядвенцю рогатого з тимофіївкою лучною на ботанічний склад та урожайність травостою. В умовах південної частини Лісостепу західного на схилах з кислими, невисокої природної родючості ґрунтами кращий ботанічний склад травостою формувався за ранньовесняної сівби сумішки лядвенцю рогатого з тимофіївкою лучною. У цьому варіанті частка бобового компоненту в урожаї зеленої маси першого укосу становила 50,6 %, другого - 64 %. Травостій, створений ранньовесняною сівбою характеризувався найнижчим рівнем засмічення різнотрав’ям, частка якого у першому укосі становила 9,8 %, у другому укосі - 9,9 %.Вихід сухої речовини у цьому варіанті становив 5,78 т/га, що перевищувало продуктивність травостоїв, створених літньою та осінньою сівбою на 0,98-3,69 т/га. Найкращий ботанічний склад та максимальну продуктивність травостою на схилах з кислими, невисокої природної родючості ґрунтами забезпечує ранньовесняна сівба сумішки лядвенцю рогатого з тимофіївкою лучною.