ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОЩУВАННЯ РОМАШКИ ЛІКАРСЬКОЇ ЗАЛЕЖНО ВІД ДОСЛІДЖУВАНИХ ЧИННИКІВ В УМОВАХ ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ - Бахмат, М. І.; Падалко, Т. О.; Вишневська, Л. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Проаналізовано сучасний стан і тенденції розвитку зовнішньої торгівлі лікарською рослинною сировиною.Результатами досліджень встановлено, що рослини ромашки лікарської суттєво реагують на ґрунтово-кліматичні умови регіону, технологічні прийоми, проте, вдало налагоджене виробництво та збут продукції, дає можливість отримати рівень рентабельності виробництва ромашки лікарської 146 % за умов успішної реалізації. Доведено, що найвищі показники для формування врожайності рослин ромашки лікарської були відмічені за осіннього строку сівби високопродуктивним сортом Перлина Лісостепу та норми висіву 6,0 кг/га. В середньому за 2017-2018 роки врожайність суцвіть становила 2,10 г з рослини, а вартість валової продукції складала 05 тис грн/га за виробничих витрат - 42,7 тис грн/га.