ВИРОЩУВАННЯ КАБАЧКА ЗА УЩІЛЬНЕНИХ ПОСІВІВ - Семенченко, О. Л.; Заверталюк, В. Ф.; Богданов, В. П. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Кабачок - особлива овочева культура, він у будь-якому вигляді сприяє покращенню травлення та має безліч лікувальних властивостей, крім того, кабачок - дієтичний продукт (користь кабачка не залежить від кольору і сорту, а полягає його калорійності).Метою даних досліджень була розробка елементів технології вирощування екологічно чистої овочевої продукції.Головним завданням було визначення оптимальних площ живлення за вирощування кабачка в ущільнених посівах.Актуальність досліджень полягає в одержанні екологічно безпечної якісної овочевої продукції, що відповідає вимогам ЄС. Дана технологія придатна для використання в дрібних господарствах різних форм власності.За ущільнення посівів можливо застосовувати механізований догляд і навіть застосування засобів контролю бур’янів, хвороб та шкідників.Стаття присвячена дослідженням з вирощування кабачка за ущільнення його посівів та підбору оптимальних культур, які здатні формувати врожаї не погіршуючи якості один одного. У роботі науково обґрунтовано та доведено доцільність ущільнення кабачка буряком столовим на пучкову продукцію (за схеми сівби 140х6). Встановлено, що сівба столового буряку у міжряддя кабачка за дотримання технології вирощування сприяє зростанню загального врожаю на 7,7 т /га, одночасно підвищується економічна ефективність такого виробництва за рахунок зростання до 191 % рівня рентабельності (що на 20 % порівняно з контролем) та чистого прибутку на 22 тис. грн./га. На основі проведених досліджень встановлено оптимальні густоти вирощування основної культури та її ущільнювача кабачок - 5 - 10 тис. рослин/га, буряк столовий - 106 тис. рослин / га).