ДОСВІД ЗАСТОСУВАННЯ ІТ-ТЕХНОЛОГІЙ В ЛІСОВІЙ ТАКСАЦІЇ НА ПРИКЛАДІ ДП «ЗОЛОТОНІСЬКЕ ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО» - Поліщук, В. В.; Шемякін, М. В.; Шпак, В. П.; Козаченко, І. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
У роботі звернуто увагу на зміну вимог до лісоуправління і лісокористування, цілеспрямованого регулювання лісових екосистем. Розглянуто підходи до вибору методів відведення лісосік у рубання головного користування.Зазначено фактори, що впливають на вибір методу відведення лісосік у рубання головного користування: кліматичні умови регіону; охорона праці; особливості рельєфу; людський чинник. Висвітлено питання застосування ІТ- технологій у лісовому господарстві, переваги та напрямки використання геоінформаційних систем, а також шляхи поповнення лісових геоінформаційних систем оперативною інформацією при актуалізації лісового фонду, про стан лісових насаджень, проведення робіт із лісової таксації і контролю за якістю відводів лісосік головного користування в підрозділах держлісгоспів та лісовпорядкування, вогнища шкідників чи хвороб, санітарний стан лісів, для моніторингу та екологічного прогнозу, для обліку рідкісних видів тварин і рослин та визначення оптимальних умов їх проживання, для опрацювання методів аналізу альтернативних варіантів господарського впливу на ліси.Зазначено важливість картографічної інформації, яку постійно необхідно поєднувати з базами даних, що є вагомою ланкою організації і планування робіт у лісовому господарстві при відведенні лісосік головного користування і контролі за якістю їх відведення та при проведенні лісовпорядкувальних робіт. У роботі наведено послідовність робіт при відведенні лісосік головного користування: підбір лісосік у рубання згідно з встановленими «Правилами рубок головного користування в лісах України», відмежування вибраних ділянок на місцевості, суцільний перелік дерев, заміри модельних дерев для визначення розряду висот, проведення матеріально-грошової оцінки лісосіки з оформленням всієї необхідної документації. Обґрунтовано та практично доведено можливість застосування ІТ технологій при відведенні лісосік головного користування та складних лісотаксаційних робіт: підбір ділянок у відводи лісосік у цілому, створення повидільної бази даних, сумісної з цифровою картою лісництва шляхом ручної векторизації на створеній цифровій карті лісництва, визначення основних таксаційних показників насадження (середній діаметр, середня висота, склад і вік насадження, форма насадження, бонітет, повнота, приріст), матеріально-грошова оцінка лісосіки, контроль за якістю проведення лісовпорядкувальних робіт. У логічній послідовності викладено порядок проведення вказаних робіт при застосуванні програмного забезпечення «ИнГео» у виробничих умовах.