ПАРКИ-ПАМ’ЯТКИ САДОВО-ПАРКОВОГО МИСТЕЦТВА СХІДНОГО ПОДІЛЛЯ - ЦЕНТРИ ЗБЕРЕЖЕННЯ БІОРІЗНОМАНІТТЯ РЕГІОНАЛЬНОЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ МЕРЕЖІ - Єлісавенко, Ю. А.; Мудрак, О. В.; Василевський, О. Г.; Смашнюк, Л. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Стаття присвячена дослідженню екологічного стану парків-пам’яток садово-паркового мистецтва Східного Поділля як об’єктів збереження біорізноманіття. На основі проведених польових досліджень в мережі парків-пам’яток садово-паркового мистецтва на території Східного Поділля було встановлено, що більшість з них мають незадовільний і критичний екологічний стан, що є важливою проблемою для формування регіональної екомережі. Встановлено причини погіршення екологічного стану дендрофлори парків-пам’яток садово-паркового мистецтва регіону.