ФОРМУВАННЯ БІОМЕТРИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ПРОДУКТИВНОСТІ РОСЛИН РОЗТОРОПШІ ПЛЯМИСТОЇ В УМОВАХ ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Тарасюк, В. А.; Строяновський, В. С.; Безвіконний, П. В.; Кравченко, В. С. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Мета - визначити вплив строків сівби, способу сівби та глибини загортання насіння на формування біометричних показників рослин розторопші плямистої в умовах Правобережного Лісостепу України. Методи: польовий, аналітичний та статистичний. Результати. Встановлено, що у варіантах, де сівба проводилась на 1 см рослини були низькорослими, навіть візуально. Вони вирізнялись меншим габітусом. Найвищими сформувались рослини першого строку сівби широкорядних посівів. При загортанні насіння на 2 і 3 см висота рослин сягала 136-139 см. Найбільшою кількістю насіння в кошику виділялись варіанти сівби у першій декаді квітня з шириною міжрядь 45 см і глибиною загортання насіння 2 і 3 см. Цей показник склав 123,5 та 124,2 шт. з рослини, тобто з перевищенням контролю на 22,4 та 21,7 шт. Найбільшу кількість насіння з рослини 1316,2 шт. відмічено у варіанті першого строку (за рівня термічного режиму грунту 8-10 °С) сівби за ширини міжрядь 45 см і глибині загортання насіння 3 см. Аналіз взаємозв’язку показників продуктивності рослин і факторів, що досліджувались показує, що урожайність плодів розторопші плямистої суттєво залежить від біометричних показників, зокрема, кількості насіння з рослини (коефіцієнт кореляції г = 0,82), кількості насіння в кошику (коефіцієнт кореляції г = 0,89) та висота рослин (коефіцієнт кореляції г = 0,83).