АГРОЕКОЛОГІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ВИРОЩУВАННЯ КВАСОЛІ ОВОЧЕВОЇ НА КРАПЛИННОМУ ЗРОШЕННІ В УМОВАХ ПІВДНЯ УКРАЇНИ - Аверчев, О. В.; Татаров, О. С. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
В статті обґрунтовано вирощування квасолі овочевої на краплинному зрошенні в умовах півдня України з точки зору агроекологічних аспектів. Проведений аналіз сучасного стану розвитку краплинного зрошення в умовах Причорноморському степу України свідчить про стійкі тенденції поступового зростання площ та розширення асортименту вирощуваних культур. Однією з перспективних овочевих культур, яка забезпечить отримання стабільного прибутку для сільськогосподарських підприємств при вирощуванні в умовах краплинного зрошення, є квасоля.Результати проведених польових досліджень показали, що найбільша урожайність зерна квасолі формувалася при виконанні чизелювання на глибину 20-22 см, внесені мінеральних добрив нормою N9QP1Q5 за передполивного порогу 75- 80% НВ - 4,45 т/га. Застосування краплинного зрошення при вирощування квасолі в умовах Причорноморського степу забезпечує отримання врожаю квасолі на рівні 4,5 тонн та сприяє зниженню рівня споживання води до 50 відсотків у порівняні з традиційною технологією вирощування квасолі на зрошенні, що істотно послаблює техногенне навантаження на довкілля та підвищує економічну ефективність землеробства на меліорованих землях.