ПІДВИЩЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР ПІД ВПЛИВОМ АКТИВНИХ ФОРМ КРЕМНІЮ - Вагнер, І. В.; Чорна, В. І. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Встановлено позитивний вплив кремнієвмісних сполук на продуктивність сільськогосподарських культур.Проаналізовано варіанти вегетаційного експерименту на трьох культурах - гречка, вика та соняшник, зафіксована їх енергія проростання та біомаса. Визначено, що оптимальна концентрація натрій метасилікату в вегетаційному експерименті склала 0,2 %. При використанні 0,4%-го розчину натрію метасилікату біомаса вики на педоземах збільшилась на 20% у відношенні до біомаси з варіантом 0,2%-го розчину. Для інших культур такої позитивної тенденції не виявлено. При застосуванні 0,3%-го та 0,4%-го розчинів Na2SiO3 виникає желеподібна плівки, на подолання якої у насіння не вистачає енергії проростання і розвиток рослини уповільнюється. Усі досліджувані сільськогосподарські культури на техногенно-порушених ґрунтах позитивно реагують на внесення кремнієвих сполук, збільшуючи біомасу.