ВПЛИВ СОРТОВИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ МОНАРДИ ДВІЙЧАСТОЇ НА ВИХІД ЕФІРНОЇ ОЛІЇ З РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ У ПІВДЕННОМУ СТЕПУ УКРАЇНИ - Янченко, І. А. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
В статті розглядається вплив сортових особливостей монарди двійчастої на вихід ефірної олії за умов вирощування культури в Південному Степу України. Досліджено показники продуктивності культури. Особлива увага приділяється аналізу структури рослинної сировини сортів монарди двійчастої, оскільки вміст ефірної олії суттєво залежить як від її концентрації в окремих органах, так і частки листків та суцвіть у надземній масі, які є найбільш цінними частинами урожаю. Визначено, що у генеративну фазу розвитку у рослин маса стебел у 2,0-2,9 разів перевищує масу листків, що значно впливає на вихід ефірної олії, так як кожен орган (стебло, листок, суцвіття) накопичує різну кількість олії. З урахуванням біологічних особливостей культури концентрацію ефірної олії визначали у зразках надземних пагонів монарди двійчастої на другий рік вегетації. Згідно даних, що отримані у дослідах, найбільшу кількість ефірних олій накопичують суцвіття, найменшу - стебло. Концентрація ефірної олії у рослинній сировині досліджуваних зразків склала: у сорту Слава - 1,2%, Серпанок - 0,99%, Сніжана -1,05% від абсолютно сухої маси. На основі проведених досліджень встановлено, що вихід ефірної олії з одиниці площі на другий рік вирощування культури коливався у межах 4,5-11,5 г/м2 і значно залежав від продуктивності сорту.