ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ДОРОЩУВАННЯ ЛИМОННИКА КИТАЙСЬКОГО (SCHISANDRA CHINENSIS (TURCZ.) В А ^ .) ЗАЛЕЖНО ВІД ОБРОБКИ БІОЛОГІЧНИМИ СТИМУЛЯТОРАМИ РОСТУ - Балабак, А. В.; Щетина, М. А. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Стаття присвячена дослідженню еколого-економічної ефективності виробництва саджанців лимонника китайського. Проведено аналіз основних економічних показників виробництва саджанців лимонника із використанням біологічних регуляторів росту. Обґрунтовано напрями покращення економічної ефективності виробництва саджанців лимонника китайського.Отримані результати досліджень свідчать про те, що використання в практичних цілях біологічних регуляторів росту стимулює процес укорінення живців лимонника китайського, значно підвищує ефективність вегетативного розмноження лимонника. Біостимулятори росту рослин Стімпо та Регоплант чинять позитивну дію на живці, підвищуючи розвиток рослин та є безпечним для навколишнього середовища.На основі проведених досліджень з’ясовано, що незважаючи на збільшення матеріальних витрат, пов’язаних із придбанням матеріалів, біологічних стимуляторів, догляду за саджанцями, собівартість вирощених саджанців, затрати праці та інші економічні показники зменшились у 4 рази. Оцінка економічної ефективності з вивчення способів і строків пересаджування на дорощування вкорінених зелених стеблових живців сортів і форм лимонника китайського дозволяє зробити висновок про високий ступінь ефективності цих варіантів.