ЦЕЛЮЛОЗОЛІТИЧНА АКТИВНІСТЬ ГРУНТОВОГО ГРИБА СHAETOMIUM GLOBOSUM - Патика, В. П.; Копилов, Є. П.; Скуловатов, О. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Показано, що природній штам ґрунтового гриба Сhaetomium globosum Kunze ex Fr. 377 є активним целюлозолітичним мікроорганізмом. Максимальні показники целюлазної активності гриба були зафіксовані на 14-18 добу культивування. Загальна целюлозолітична активність С. globosum 377 складає 0,223, ендоглюканазна – 0,281, екзоглюканазна – 0,252 IU/ml (при культивуванні на середовищі з фільтрувальним папером), β-глюкозидазна активність була вища при культивуванні на пшеничній соломі і становила 0,192 IU/ml. Температура 25-30°С і рН 5,0 поживного середовища є оптимальними для продукування целюлозолітичних ферментів.Показано, що природній штам ґрунтового гриба Сhaetomium globosum Kunze ex Fr. 377 є активним целюлозолітичним мікроорганізмом. Максимальні показники целюлазної активності гриба були зафіксовані на 14-18 добу культивування. Загальна целюлозолітична активність С. globosum 377 складає 0,223, ендоглюканазна – 0,281, екзоглюканазна – 0,252 IU/ml (при культивуванні на середовищі з фільтрувальним папером), β-глюкозидазна активність була вища при культивуванні на пшеничній соломі і становила 0,192 IU/ml. Температура 25-30°С і рН 5,0 поживного середовища є оптимальними для продукування целюлозолітичних ферментів.