ЕКОЛОГІЧНИЙ МОНІТОРИНГ ЯКОСТІ ВОДИ ДЖЕРЕЛ НЕЦЕНТРАЛІЗОВАНОГО ВОДОПОСТАЧАННЯ У ЗОНІ ВПЛИВУ ТВАРИННИЦЬКОГО КОМПЛЕКСУ - Дубін, О. М.; Василенко, О. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Наведено результати трирічних досліджень впливу тваринницького комплексу на якісний склад води джерел нецентралізованого водопостачання в зоні його розташування. Проведені дослідження води за показниками твердості, кислотності, вмісту фтору, заліза, амонію, нітритів та нітратів залежно від віддаленості від тваринницького комплексу.За результатами досліджень встановлено, що твердість води перевищувала середню норму гранично допустимої концентрації в 1,5-2 рази. Вміст фтору, заліза та показник рН досліджуваної води був у межах регламентованих норм.Концентрація у воді нітратів перевищувала гранично допустиму у 2-3 рази, причому, чим ближче розміщенні криниці до джерела забруднення, тим менші сезонні і річні зміни цих показників.