ЯКІСТЬ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ ЗА ТРИВАЛОГО ЗАСТОСУВАННЯ ДОБРИВ У ПОЛЬОВІЙ СІВОЗМІНІ - Господаренко, Г. М.; Черно, О. Д. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Висвітлено результати досліджень впливу тривалого застосування добрив на чорноземі опідзоленому у польовій сівозміні в умовах Правобережного Лісостепу України на фізичні та біохімічні показники якості зерна пшениці м’якої озимої, попередником якої був горох. З’ясовано, що за рахунок добрив можна підвищити врожайність культури (за мінеральної системи удобрення на 31-71%, органічної - 28-60 та органо-мінеральної на 35-73%). Встановлено, що найвищі показники якості забезпечило застосування високих норм органічних і мінеральних добрив у польовій сівозміні (N135P135K 135 на 1 га площі сівозміни) - 14,2-14,4% білка та 28,2-28,6% клейковини І групи якості. За еквівалентних норм N, Р2О5, К2О в складі мінеральної та органо-мінеральної систем удобрення істотних відмінностей між ними не виявлено.Встановлено, що на ділянках, де добрив не вносили, зерно відповідало 3-у класу, за одинарних і подвійних норм добрив - 2-у і на ділянках з потрійними нормами добрив за усіх систем удобрення - 1-у класу.Встановлена тіснота зв’язку за коефіцієнтом кореляції між масою 1000 зерен і натурою зерна була значною (r = 0,65), а між масою 1000 зерен і врожайністю - сильною (r = 0,76). Погодні умови та добрива істотно впливали на скловидність зерна. За умов достатнього зволоження воно формувалося напівскловидним, а внесені добрива сприяли деякому збільшенню цього показника (на 5-13 відн. %) залежно від їх норм.