ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ЛІСОВИХ АСОЦІАЦІЙ БОТАНІЧНОГО САДУ «ПОДІЛЛЯ» ВНАУ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ГРУНТОВИЙ ПОКРИВ - Василевський, О. Г.; Матусяк, М. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Метою дослідження було провести аналіз впливу різнопородних фітоценозів на грунтовий покрив в умовах Вінницької області. Об’єктом досліджень були лісові фітоценози ботанічного саду «Поділля» Вінницького національного аграрного університету. Предметом досліджень є особливості впливу лісових фітоценозів на стан грунтів в умовах Вінницької області. Основним завданням було дослідити особливості формування фітоценозів різного породного складу та структури. Для дослідження використовувалася методика, яка була розроблена Українським науково-дослідним інститутом лісового господарства та агролісомеліорації імені Г.М. Висоцького. Результатом досліджень є проведений аналіз морфологічної будови, гранулометричного та хімічного складу грунтів на території ботанічного саду. Також проведено порівняння впливу лісових фітоценозів різного породного складу на грунтовий покрив. Виявлено залежність щодо стану грунтів від стану та продуктивності лісового фітоценозу. Також виявлено, що під листяними фітоценозами в грунтах формується більше гумусу та біогенних елементів ніж під хвойними.