ВПЛИВ 1-НАФТИЛОЦТОВОЇ КИСЛОТИ НА ФОРМУВАННЯ ФОТОСИНТЕТИЧНОГО АПАРАТУ ТА ВРОЖАЙНІСТЬ ПОМІДОРІВ - Буйний, О. В.; Кур’ята, В. Г.; Рогач, В. В. (Вісник Уманського національного університету, 2023)
Стаття присвячена вивченню д ії синтетичного стимулятора росту з ауксиновим механізмом д ії - 1-нафтилоцтової кислоти (1-НОК) на морфометричні показники та врожайність культури помідорів. Результати досліджень свідчать, що обробка посівів помідорів сорту Бобкат 0,005%-м розчином препарату у фазу бутонізації позитивно впливала на формування фотосинтетичного апарату культури в ценозі. Встановлено, що за д ії стимулятора росту суттєво збільшувалась кількість листків на рослинах дослідного варіанту, зростала загальна площа листкової поверхні та підвищувалися показники мас сирої і сухої речовини листків.Показано, що 1-НОК потовщувала листкові пластинки рослин помідорів за рахунок розростання клітин основної асиміляційної тканини - хлоренхіми.Результати трьохрічних досліджень свідчать, про зростання показника чистої продуктивності фотосинтезу в середньому на 62 % та листкового індексу на 44 % порівняно з контролем. Аналіз отриманих результатів свідчить, що відмічене збільшення площі листкової поверхні, кількості і маси листків, покращення мезоструктурної організації листка та підвищення показників чистої продуктивності фотосинтезу призводили до суттєвого підвищення врожайності культури помідорів.